فهرست مطالب

مطالعات ملی - سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 65، بهار 1395)

نشریه مطالعات ملی
سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 65، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/03/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد رحمان پور، عصمت حسن پور، احمدرضا نصراصفهانی صفحه 3

    این پژوهش با هدف بررسی برنامه درسی ملی ایران در ارتباط با مولفه های اقتصاد مقاومتی از دیدگاه صاحبنظران انجام گرفت. این مطاله مشتمل بر دو بخش بود. در بخش اول مضامین اقتصاد مقاومتی و اصول و مبانی برنامه درسی جمهوری اسلامی ایران مطالعه و در قالب مولفه های آن دسته بندی شد. سپس به منظور سنجش میزان ارتباط اصول و مبانی برنامه درسی ملی موجود با اقتصاد مقاومتی، با 10 نفر از افراد صاحب نظر به صورت هدفمند مصاحبه به عمل آمد. سوالات به صورت نیمه ساختاریافته تدوین شد و روایی آن مورد تایید 3 نفر متخصص قرار گرفت. یافته ها با روش مقوله بندی مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج حکایت از آن داشت که برنامه درسی ملی دارای دلالت هایی برای تحقق مضامین اقتصاد مقاومتی می باشد. برنامه درسی پیشنهادی نیز در قالب اهداف، محتوا، روش های آموزشی و روش های ارزشیابی ارائه گردید.

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، برنامه درسی ملی، ایران
  • مرتضی منشادی، وحید بهرامی عین القاضی صفحه 23

    ایرانیان در درازای تاریخ خود، حوادث بنیان براندازی را تجربه کرده اند که هر یک از آن حوادث برای محوشدن ایرانیان در اقیانوس تاریخ کافی بود. شکست هخامنشیان و نابودی ساسانیان از جمله آن حوادث به شمار می آیند، اما ایرانیان از هر دو حادثه پیروز بیرون آمدند. این که بحران هویت در شاهنامه چگونه مطرح شده است، و روایت های شاهنامه برای آن بحران چه راه حلی ارائه می دهند، سوال های اصلی این پژوهش اند. در شاهنامه استقرار حکومت مرکزی قدرتمند و بازتولید ساختارها از عوامل اصلی تداوم حیات و هویت ایرانی به شمار آمده اند. حکومت ها از طریق جنگ و فرهنگ، با آفرینش «دگری» تخیل خودی/ بیگانه را فعال می کردند. هرگاه تمرکز حکومت از میان می رفت و تقابل با دیگری کم رنگ می شد، بحران هویت آغاز می شد. فردوسی علاوه بر این عوامل، عنصر اساسی زبان را هم اضافه کرد. احیا و حفظ زبان پارسی به ویژه در دوره فروپاشی حکومت ساسانیان، منجر به تقویت حافظه تاریخی ایرانیان شده است. بنابراین پژوهش حاضر در پی آزمون فرضیه خود، به خوانش متن شاهنامه در قالب تفسیرگرایی پرداخته است و با مقایسه دو حادثه تسلط یونانیان و اعراب مسلمان بر ایران، کفایت علی و کفایت معنایی را در نظر داشته است.

    کلیدواژگان: هویت، حکومت، دگری، خود، ایرانیان
  • علیرضا ازغندی، غلامرضا محمدی مهر صفحه 39

    در این مقاله، مولفه های هویت ایرانی در کتاب های فارسی مقطع ابتدایی در سال تحصیلی 94- 1393 بررسی شده اند. هدف شناسایی میزان پرداختن به هویت ملی، دینی (اسلامی)، مذهبی (شیعی) و محلی در این کتاب ها بوده است. روش تحقیق تحلیل محتوا و حجم نمونه 246 مطلب درسی و 518 عکس در کتاب های اول تا ششم مقطع ابتدایی است. یافته ها نشان می دهد که در 61 درصد از کل مطالب و 1/52 درصد عکس ها، مولفه های هویتی وجود دارد. از این میزان در 4/51 درصد مطالب، مولفه های هویت ملی و در 3/43 درصد مولفه های هویت دینی (اسلامی) برجستگی داشته اند. هم چنین 7/50 درصد از عکس ها مرتبط با هویت دینی (به ویژه پوشش اسلامی) و 8/34 درصد مرتبط با هویت ملی بوده اند. گرچه سطوح هویتی بین هویت های خرد و کلان رعایت شده است، ولی پرداختن به هویت محلی بسیار ناچیز است.

    کلیدواژگان: هویت ایرانی، هویت دینی، هویت محلی، بازنمایی، کتاب های فارسی ابتدایی
  • حسین گودرزی، مهدی بختیاری صفحه 53

    هویت ملی ادراک یک ملت از چیستی و کیستی خود در مقابل ملت های دیگر است تا بدین وسیله خود را از دیگران باز شناسد و به داشته های خود احساس تعلق کند. تکوین و باز تولید هویت ملی در بستر زمان و مکان صورت می گیرد. مولفه ها و نمادهای هویت ملی می تواند به شکل اسامی مکان ها تجلی پیدا کند. نام گذاری اماکن که خود متاثر از فرهنگ یک جامعه است، نشان دهنده میزان تاکید و توجه تفکر حاکم، بر اهمیت هویت ملی در یک کشور است. این تحقیق که به روش توصیفی تحلیلی صورت گرفته، در پی بررسی این مطلب است که در نام گذاری معابر اصلی شهر تهران تا چه اندازه به هویت ملی و ابعاد آن توجه شده است. یافته ها حاکی از عدم توازن در نام گذاری ها از حیث توجه به هویت ملی می باشد.

    کلیدواژگان: هویت، هویت ملی، ملت تاریخی، ملت سیاسی، شهر تهران
  • حسن سرایی، اردشیر آذرخش، باقر ساروخانی صفحه 71

    مساله گروه مرجع از این نظر که الگویی برای داوری و ارزیابی در اختیار افراد قرار می دهد می تواند در تکوین هویت آنها اهمیتی زیادی داشته باشد و به عنوان شاخصه ای در تعیین رفتار، استعداد، ظواهر بدنی، ارزش ها و هنجارهای افراد جامعه، بخصوص جوانان موثر باشد. بنابراین هدف این پژوهش، بررسی سلسله مراتب گروه مرجع دانشجویان دانشگاه رازی کرمانشاه است. محققان با استفاده از آرای اندیشمندانی نظیر مرتن، مید و لازارسفلد، چارچوبی مفهومی را تنظیم کرده اند. روش تحقیق از نوع کیفی و نظریه مبنایی است، داده های میدانی با استفاده از تکنیک مصاحبه عمیق و معیار اشباع نظری از بین 40 نفر از دانشجویان دختر و پسر دانشگاه رازی کرمانشاه در سال تحصیلی 94-1393 گردآوری شده است. نتایج تحقیق حاکی است، خانواده، الگوی مرجع رسانه ای (اینترنت و ماهواره)، معلمان و اساتید دانشگاه مهم ترین مراتب گروه های مرجع دانشجویان هستند و عوامل مهم در انتخاب گروه مرجع عبارتند از: میزان حمایت عاطفی از جوانان و دادن پرستیژ اجتماعی به آنها، میزان باز یا بسته بودن فضای اجتماعی برای تحرک اجتماعی. هم چنین در حاشیه واقع نبودن جوانان در روند تحولات اقتصادی،اجتماعی، و نهایتا جذابیت گروه های مرجع.

    کلیدواژگان: گروه مرجع، روش تحقیق کیفی، مصاحبه عمیق نیمه ساختار، گروه مرجع رسانه ای
  • علیرضا صنعت خواه، معصومه دادخواه فر صفحه 91

    هدف این نوشتار، بررسی رابطه میان انواع سرمایه های اجتماعی (درون و برون گروهی) و احساس شادمانی است. جامعه آماری پژوهش حاضر، تمامی دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان (به تعداد 16403 دانشجو) در سال تحصیلی 93-1392 است که تعداد 400 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شده اند. در این پژوهش پرسشنامه آکسفورد ترجمه و برای سنجش احساس نشاط مورد استفاده قرار گرفته است. چارچوب نظری تحقیق براساس نظریات ماکس هالر و مارکز هادلر، بام و بارهیر، شینز و برگزما شکل گرفته است و با استفاده از نرم افزار amos 17 روابط فوق در قالب نمودار مسیر مورد برازش قرار گرفتند. نتایج حاصله نشانگر آن است که سرمایه اجتماعی برون گروهی تاثیر مستقیمی بر احساس شادمانی ندارد، بلکه این متغیر براساس تاثیری که بر امید به آینده می گذارد (ضریب بتای استاندارد برابر با 141/0) بر احساس شادمانی تاثیرگذار است. هم چنین روحیه انتقادگری و انتقادپذیری تاثیری در حدود (19/0) بر شادمانی دارد.

    کلیدواژگان: احساس شادی، سرمایه اجتماعی درون و برون گروهی، امید به آینده
  • حسین مسعودنیا، رضا محموداوغلی، حوا ابراهیمی پور صفحه 107

    این پژوهش به منظور بررسی رابطه مصرف اینترنت و هویت دینی انجام شده است. اینترنت یک رسانه چند بعدی فضای فرهنگی و اجتماعی است که کاربران را در موقعیت های متنوع نقش ها و سبک های زندگی قرار می دهد. اینترنت هم در تولید و هم در مصرف، عملکردی اجتماعی دارد عملکردی که علاوه بر هویت سازی، باعث تغییر هویتی هم می شود. روش این پژوهش پیمایشی و ابزار اصلی گردآوری اطلاعات، پرسشنامه است. جامعه آماری تحقیق حاضر شامل کلیه دانشجویان دانشگاه اصفهان از تمامی رشته ها در مقطع کارشناسی تحصیلی در سال 92-1391 است. حجم نمونه 384 نفر است که به شیوه نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. یافته های پژوهش نشانگر آن است که میان مصرف اینترنتی و هویت دینی کل پاسخ گویان، در مجموع، رابطه یی معکوس وجود دارد و با بالا رفتن میزان مصرف اینترنت، مولفه های هویت دینی به نسبت محدود کاهش می یابد. با تقسیم بندی نوع مصرف اینترنت بر چهار بعد اطلاعاتی، سرگرمی، آموزشی و شبکه های اجتماعی، نتایج حاکی از آن بود که بعد آموزشی اینترنت تاثیر مثبت بر هویت دینی دارد. بیشترین رابطه معکوس مصرف اینترنت با هویت دینی در ابعاد شبکه های اجتماعی مشاهده می شود.

    کلیدواژگان: مصرف اینترنتی، هویت، هویت دینی، شبکه های اجتماعی
  • امیر رستگارخالد، مسعود سلمانی بیدگلی، هادی پاکیده صفحه 133

    در میان انواع هویت ها، هویت ملی جزو مهم ترین و گسترده ترین هویت است. عوامل زیادی در شکل گیری این نوع هویت نقش دارند. سوال اصلی پژوهش این است که تاثیر سرمایه اجتماعی بر هویت ملی چگونه است؟ و این که آیا ابعاد مختلف سرمایه اجتماعی تاثیر متفاوتی بر وضعیت هویت ملی دارند؟ این پژوهش با بررسی مقایسه ای شهرهای کرمانشاه و جوانرود، رابطه بین متغیرهای هویت ملی، سرمایه اجتماعی درون گروهی و سرمایه اجتماعی برون گروهی را بررسی می کند. روش تحقیق پیمایش است و داده ها از طریق پرسشنامه جمع آوری شده اند. جامعه آماری تحقیق افراد 18 تا 29 سال دو شهر کرمانشاه و جوانرود، و حجم نمونه شهر کرمانشاه 250 نفر و شهر جوانرود 150 نفر است. نتایج تحقیق نشان می دهد که میانگین سرمایه اجتماعی برون گروهی در شهر کرمانشاه (65/48) بیشتر از شهر جوانرود (28/32) است و برعکس میزان سرمایه اجتماعی درون گروهی در شهر جوانرود (67/49) بیشتر از شهر کرمانشاه (36/31) است.

    کلیدواژگان: هویت ملی، سرمایه اجتماعی درون گروهی، سرمایه اجتماعی برون گروهی
|
  • Mohammad Rahmanpour*, Esmat Hasanpour, Ahmadreza Nasr Esfahani Page 3

    Purpose of this article is to examine the relationship between the principles of the Islamic Republic of Iran's National Curriculum subjects and resilient economy in order to offer appropriate curriculum. This study examined the national curriculum in relation to component of the resistance economic in viewpoint experts. This study consists of two parts. In the first part, components of resilient economy and principles and Foundations of national curriculum were studied and classified form. Then were interviewed with 10 subjects targeted experts In order to evaluation relationship between available national curriculum with resilient economy, The questions was developed in semi-structured form and was confirmed its validity by three experts. Results were analyzed by categorization. The results indicate that the National Curriculum subjects have implications for the realization of resilient economic. The proposed curriculum in the form of objectives, content, teaching methods and evaluation methods were presented.

    Keywords: Resilient Economy, National Curriculum, Iran
  • Morteza Manshadi, Vahid Bahrami Eyan al Qazi * Page 23

    During the history, Iranians have experienced devastating wars, which each one was enough to fade them from history. The defeat of the Achaemenid and Sassanid empires are just two instances, nonetheless they became victorious finally. Each war has a great impact on Iranian Identity. A deeper look into Shahnameh, reveals this identity crisis. In this study we try to investigate this issue. According to Shahnameh, establishment of a strong central government and reproduction of structures after each war was the main reason for keeping Iranian civilization. Governments by means of war and culture, tried to activate the attitude of aliens. Ferdowsi added the language to these factors. Restoration and preservation of persian language, especially in fall of Sassanid Empire, leads to strengthen the historical memory of Iranians. Hence, the present study refers to Shahnameh's text and domination of Greeks and Muslim Arabs on Iranian order to test its hypothesis.

    Keywords: Identity, Governance, The Other, Self, Iranians
  • Alireza Azghandi, Gholamreza Mohammadi Mehr * Page 39

    In this article, the components of Iranian identity have been examined in the Primary school Farsi textbooks in the educational year 2014-2015. The aim of research was to extract the amount of dealing with national, religious (Islamic), sectarian (Shiite) and ethnic identities in these textbooks. The research method is content analysis; the sample size is 246 text items and 518 images in the Farsi textbooks of first to sixth levels in elementary school. The results indicate that identity components are observed in 61 percent of text items and 52.1 percent of images. In 51.4 percent of this amount, the components of national identity and in 43.3 percent, the components of religious (Islamic) identity have been highlighted. Also 50.7 percent of images were related to religious identity (particularly Islamic dress) and 34.8 percent to national identity. Although the levels of macro and micro identities have been considered, but ethnic identity is rarely dealt with and almost neglected.

    Keywords: Iranian Identity, Religious Identity, Ethnic Identity, Representation, Elementary School Farsi Textbooks
  • Hossein Goudarzi, Mahdi Bakhtiari * Page 53

    National identity is understanding the essence and individuality of a nation against the other nations so as to recognize itself from the others and depend to its belongings. Evolution and reproduction of the national identity are shaped through time and space. National identity is expressed by the places names. Naming places affected by the culture of the society reveals the extent of emphasis and dominant though upon the importance of national identity in a country. This study which is analytic descriptive try to investigate this point that to what extent the national identity and its dimensions is taken into consideration in naming the streets of Tehran. The findings show that there is disequilibrium in naming based on the national identity consideration.

    Keywords: Identity, National Identity, Hictorical Nation, Political Nation, Tehran
  • Ardeshir Azarakhsh *, Hassan Saraei, Bagher Sarokhani Page 71

    The question of the reference group gives people the pattern of judgment and assessment, so, can be important in the development of their identity and can be effective as factors in determining behavior, talent, physical appearance, values and norms of society, especially young people. The objective of this research is studying the Hierarchy of the Reference group Kermanshah Razi University Students. The opinions raised by scientists in the field of researcher reference group Merton, Mead, Lazarsfeld, setting a conceptual framework for the analysis of qualitative research method used by the youth reference group (basic theory), using field data in-depth interview techniques and theoretical saturation criterion of 40 male and female students in the academic year 2014-2015 gathered Razi University in Kermanshah. The results indicate that the hierarchy of reference groups among students included family, media patterns, university professors and friends; among the important factors in choosing reference model, among the important factors in choosing media non-member and outsider reference model, we can refer to: the emotional support of young people and give them social prestige, the open or closing of social space for social mobility, marginalization of students in the process of social, economic and changes, and the attraction of external reference.

    Keywords: Reference Groups, Qualitative Method, Depth Semi-Structured Interview, Media Patterns
  • Alireza Sanatkhah *, Masoumeh Dadkhahfar Page 91

    The aim of this study is to evaluate the relationship between different types of social capitals (within and outside the group) and happiness. The statistical society of study includes all students of Islamic Azad University Kerman branch (16 403 students) for the academic year of 2013-2014 that 400 students are selected as a sample size. In this study, oxford questionnaire is used in evaluation of happiness. Theoretical framework of this study is formed based on the ideas of Max haler and Markaz hadler, Belbum and Barhir, Shinez and Bergezma and above relationships were fitted into the path diagram using Amos17 software. The results indicate that outside the group social capital has no direct effect on the feeling of happiness, but this variable affects happiness (Standard beta coefficient equal to 0.141) based on the impact of hope for the future. The spirit of giving and receiving criticism has about the value of 0.19 influence on happiness and it is affected by interest to others and life satisfaction that they affect 0.16 and 0.291 respectively to it. Other relationships of influential variables have been identified in the research.

    Keywords: Feeling of happiness, Social Capital within, outside the Group, Interest to Others, Hoping the future
  • Hossein Masoudnia, Reza Mahmoud Oughla, Havva Ebrahimipour* Page 107

    This study aims to investigate the relationship between Internet using and religious identity. Internet is a multi-dimension cultural and social medium that puts users in a variety of situations and lifestyles. Internet, both in production and consumption, has social functions that in addition to identity-making, it causes identity change. The research method is survey and the main tool for data collection is questionnaire. The research population consisted of university students in all disciplines studying at undergraduate level in the academic year 2012-2013. Sample size is 384 people who were selected by cluster sampling method. The results indicate that there is an inverse relationship between rate of internet using and respondents’ overall religious identity and components of religious identity will be reduced limitedly with increasing internet using. Subdividing the type of internet using on four dimensions namely information, entertainment, education and social networks, results indicate that educational dimension of internet has a positive impact on religious identity. Most inverse relationship between internet using and religious identity can be seen in social networks dimension.

    Keywords: Internet using, Identity, Religious Identity, Social Networks
  • Amir Rastegar Khaled *, Masood Salmani Bidgoli, Hadi Pakideh Delshad Page 133

    Among all kinds of identities, national (societal) identity has achieved a vast amount of attention. A few factors can explain this identity. Main question of the research is that how is the impact of social capital on national identity? This research has a comparative approach that its aim is investigating the relations among bonding and bridging social capital, national identity in Kermanshah and Javanroud cities with same ethnicity and different religion. The research uses survey methods. Research census is people between ages 18 and 29 in Kermanshah and Javanroud cities in Kermanshah province. 250 and 150 questionnaires were distributed in Kermanshah and Javanroud respectively. The research results that the mean of bridging social capital in Kermanshah (48.65) is more than Javanroud (32.28) and in contrast, mean of bonding social capital in Javanroud (49.67) is more than Kermanshah (31.36) and these differences are affected by religion and ethnicity.

    Keywords: National identity, Bonding social capital, Bridging social capital